Orașe din România - Timișoara
Timișoara începe cu o antica așezare umană pe actuala vatră a orașului și mai apoi cu apariția primei cetăți fortificate, în jurul secolului al XII-lea. Cetatea a trecut prin diferite stăpâniri care i-au marcat profund cursul dezvoltării.
În 1552, cetatea a fost cucerită și pentru aproape două secole a devenit un important bastion militar turcesc. În 1716 cetatea e cucerită de Imperiul Habsburgic și începe reconstrucția și dezvoltarea orașului drept capitală a Banatului. Colonizarea Banatului face din Timișoara un centru multicultural și multiconfesional. Construcția canalului navigabil Bega dă avânt dezvoltării economice și a comerțului. Orașul cunoaște o perioadă de înflorire fără precedent, ajungând să primească numele de „Mica Vienă”, ca recunoaștere a importanței și frumuseții sale.
În 1919, cea mai mare parte a Banatului istoric se unește cu România, iar în Timișoara se instaurează pentru prima dată administrația română.
Numele localității provine de la cel al râului Timiș, combinat cu substantivul maghiar vár, „cetate”, adică Cetatea Timișului. Situat pe râul Bega, Timișoara este cel mai mare și important oraș al regiunii istorice Banat.
Cunoscută şi sub denumirea de „Mica Vienă”, „Orașul parcurilor” sau „Orașul trandafirilor”, apelative care subliniază farmecul său aparte, Timişoara este oraşul cu cea mai mare moștenire arhitecturală din România, patrimoniul său numărând aproximativ 14.500 de monumente istorice.
Minunatul oraș de pe Bega a fost ridicat pe ruinele fostei fortărețe romane Zambara de către avari, undeva pe la jumătatea anilor 500 e.n.
Timișoara încântă prin istoria ei plină de evenimente care au marcat semnificativ dezvoltarea ei ulterioară.
Aceasta cunoaște un impuls deosebit în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou, care în urma vizitei sale din 1307 a ordonat construirea unui palat regal aici. În timpul anarhiei feudale, Timișoara devine capitala Ungariei. Apoi, Iancu de Hunedoara transformă orașul într-o tabără militară permanentă și în domiciliu pentru el și familia sa. Astfel, cetatea va rămâne în posesia Corvineștilor până în 1490.
În cele din urmă, după ce în 1552 armata otomană de 160.000 de oameni aflată sub comanda lui Ahmed–Pașa atacă și cucerește cetatea, Timișoara se va afla sub dominație otomană pentru aproape 200 de ani, fiind sub controlul direct al sultanului și având un statut special, ca cel al orașelor Belgrad sau Buda.
#romania #turism #timisoara #istorie #fihr