FIHR în cifre
Promovăm turismul românesc, în țară și în lume, prin calitate!
Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) este prima asociație înființată în turismul românesc (aprilie 1990) și reprezintă o organizație patronală care are drept scop reprezentarea intereselor hotelierilor din România.
FIHR reprezintă hotelierii în relația cu autoritațile publice centrale fiind membru în Consiliul Consultativ de Turism și partener de dialog pentru Minister. Astfel, există posibilitatea ca prin FIHR să fie comunicate autorităților cele mai importante subiecte ale hotelurilor din România.
FIHR este singura asociație hotelieră din țară care are parteneriate cu asociații ale hotelierilor din țările UE (Ungaria, Polonia, Cehia, Franța), iar prin aceste parteneriate poate face un schimb de informații, de best-practice, de experiențe atât în viața individuală a hotelurilor, dar și din viața asociativă.
FIHR este membru al Confederației Patronale Concordia (CPC), singura confederație patronală românească afiliată la IOE (International Organization of Employers). Concordia este o confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, reunind cele mai puternice 10 federații sectoriale din economia românească. Concordia participă la consultările publice din 24 de instituții publice centrale (ministere și autorități naționale), 11 comisii de lucru la nivel sectorial și 36 instituții publice teritoriale (la nivel regional, județean și local) si susține interesele membrilor săi în Consiliul Economic și Social (CES) si in Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR).
Prin apartenența la această asociație se poate aduce aportul hotelierilor în schimbarea sistemului educațional din turismul românesc, chestiune vitală în contextul lipsei forței de muncă din sector. Se pot acorda burse tinerilor hotelieri de perspectivă, pentru a construi împreună o elită a industriei ospitalității.
Prin FIHR se pot susține interesele hotelierilor în menținerea unui cadru legal simplu și eficient, se poate milita pentru o anumită procedura etică de desfășurare a diverselor comtroale cu care se confruntă industria, se poate lupta pentru un regim fiscal eficient.
Reducerea TVA în F&B de anul trecut sau negocierile derulate în ultimii ani cu ORDA pentru drepturile de autor sunt exemple elocvente.
Participarea în această organizație oferă hotelurilor șansa de a împărtăși din experiența acumulată colegilor mai tineri, de a susține o industrie etică, morală, corectă și eficientă, de a pune uneori interesele macro ale industriei deasupra intereselor individuale, cu scopul de a trăi într-o comunitate în care ne face plăcere și a o face cu zâmbetul pe buze.