Conferința Grădina Carpaților: de la branding de țară la nevoia de sustenabilitate a destinațiilor
Organizațiile din turism cer Guvernului măsuri pentru o Grădină a Carpaților curată!
Șase asociații naționale și alte zece regionale din domeniul turismului solicită Guvernului României, printr-o Scrisoare Deschisă, măsuri concrete pentru readucerea României într-o stare de curățenie.
Demersul vine ca urmare a conferinței Grădina Carpaților: de la branding de țară, la nevoia de sustenabilitate a destinațiilor, organizată joi, 22 iunie 2023, la București, de către Asociația de Ecoturism din România (AER) și Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), în prezența a peste 100 de participanți.
Turismul românesc își construiește un brand: Grădina Carpaților. Dar locurile străbătute de turiștii noștri, români sau străini, devin din ce în ce mai poluate cu deșeuri. Ce carte de vizită are o țară în care uitându-ne pe fereastră din trenul de legătură între Aeroportul Internațional Otopeni și București, capitala României, vedem câmpuri pline de deșeuri? La marginea oricărei parcări publice, pe marginea unui drum național din România, vedem mormanele de deșeuri aruncate. Orice râu din țară, după ce străbate câteva localități devine plin de deșeuri. La marginea localităților din România, din București până în satele de munte, găsim locuri în care se aruncă necontrolat gunoaie.
Inițiativa organizațiilor din turism este dublată de sprijinul celor 3000 de semnatari ai petiției #faragunoaie, care cer Guvernului României respectarea dreptului la un mediu sănătos prin respectarea art. 35 din Constituția României.
„Turismul românesc poate performa doar dacă susținem prin acțiuni concrete imaginea de țară curată! Grădina Carpaților nu poate să continue să fie urâțită de gunoaie!”, declară Călin Ile, președintele de onoare al FIHR, unul dintre inițiatorii scrisorii deschise.
De asemenea, Dragoș Anastasiu, președintele Eurolines Group, susținător al demersului declară că „România este condamnată în a găsi soluții la problema gunoaielor deoarece avem Grădina Carpaților ca brand de țară și ecoturismul ca element de unicitate”.
„Imaginea de ecoturism a țării este profund afectată de deșeurile aruncate în natură, ceea ce subminează demersurile noastre de 20 ani de dezvoltare și promovare a ecoturismului sub brandul
Descoperă Eco-România”, susține Andrei Blumer, președintele AER, principalul inițiator al inițiativei la nivel național.
Din nevoia de a identifica soluții viabile la problemele semnalate, organizațiile naționale semnatare ale scrisorii deschise și-au asumat un angajament de a susține un demers național de identificare și promovare a măsurilor de sustenabilitate în turism, cât și agrearea unor scheme de evaluare a sustenabilității, având ca termen finele anului 2024.
—
Toate aceste acțiuni fac parte din cadrul proiectului Pentru Eco și Turism – o inițiativă civică de curățare a naturii din România (PET România), derulat de Asociația de Ecoturism din România în parteneriat cu Asociația Măgura Ecoturistică, Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și, cu sprijin financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a generarea o mișcare civică locală în trei destinații de ecoturism, pentru soluționarea poluării cu deșeuri nedegradabile.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”
–
Pentru informații despre campanie și AER:
• Filmul Grădina Carpaților cu deșeuri din plastic
• Petiția #faragunoaie
• Andrei Blumer, președinte, andrei.blumer@eco-romania.ro, 0723 186 016
• Bogdan Papuc, director executiv, bogdan.papuc@eco-romania.ro, 0728 974 801
• Lista organizațiilor semnatare ale scrisorii deschise:
o Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR)
o Asociația de Ecoturism din România (AER)
o Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT)
o Federația Asociațiilor de Promovare Turistică (FAPT)
o Asociația de Incoming din România (AIR)
o Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR)
o Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova
o Asociația Județeană de Turism Sibiu
o Asociația de Ecoturism Țara Dornelor
o Asociația de Turism Retezat, manager destinație de ecoturism Țara Hațegului Retezat
o Asociația Ecologic, manager destinația de ecoturism Eco-Maramureș,
o Asociația Ținutul Zimbrului, manager destinația de ecoturism Vânători Neamț,
o Asociația Geoecologica Accent, manager destinația de ecoturism Băile Tușnad și Împrejurimile
o Asociația Colinele Transilvaniei, manager destinația de ecoturism
o Asociația Măgura Ecoturistică, Brașov
o Asociația Poveștile Carpațiilor, Țara Făgărașului